Японська чайна церемонія
15 грудня - Міжнародний день чаю. Студентська Рада Інституту іноземної філології вирішила відсвяткувати цю подію в декілька етапів. Ознайомлюючи студентів з особливостями чаювання у різних країнах, було проведено три тематичні заходи, присвячені таким країнам: Великобританія, Індія та Японія.
16 грудня до Інституту завітали представники Українсько-Японського культурного центру, що погодилися розповісти студентам про особливості та цікаві факти японської церемонії чаювання.
На лекції було показано документальний фільм, що розкривав нам всю невідому раніше церемонію.
Ми дізналися про цікаві факти, такі як: запрошення на чайну церемонію надсилають за рік, - для японців ця подія є дуже важливою; традиції чаювання зберігаються вже понад 400 років. Найдовша чайна церемонія може проходити 4 години. Якщо кількість гостей більша одного, то послідовність складеного списку гостей є важливим чинником. Для проведення церемонії також не мало значною є тема чаювання та колір одягу - кімоно. Збереження традицій та культурної спадщини дуже ціняться серед японського народу.
Сьогодні японська чайна церемонія є популярною і серед європейців. В Україні також проводяться тренінги, навчання цього мистецтва. Головне, що треба мати для приготування чаю - добрі наміри.
Прослухавши лекцію, розумієш, що японська чайна церемонія - не просто чаювання. Це – дійсно, подія, що дозволяє очиститися мислиннєво та духовно.